Vitrinbe zárták az ország legjobb pálinkáját

A pálinka karrierje nem most kezdődött, de „pályafutásában” az elmúlt évtizedben történt minőségi fordulat. A pálinka ma már nem csupán agrártermék, a mezőgazdaság GDP-ben mérhető kibocsátása, hanem igazi hungarikum, nemzeti ital – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, amikor elhelyezte az ország legjobb pálinkáját, a Tuzséri Pálinka Manufaktúra vilmoskörte párlatát a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pálinkavitrinjében.
A Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny győztes italát 2008 óta helyezik el a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. V. Németh Zsolt kiemelte, a győztes pálinka egy palackjának múzeumban a helye, a többi palacknak azonban feladata van: terjesztenie kell a magyar párlatok jó hírét, és példát kell mutatnia a következő évek pálinkafőzőinek.

DSCF0644-496

fotó: VM Sajtóiroda

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke aláhúzta, hogy a pálinka minőségének javulása tudatos munka eredménye. Ritka, hogy egy termék minősége és fogyasztása ilyen dinamikusan növekedjen. A továbbiakra fontos feladat, hogy a magyar pálinka értékét minél szélesebb körben elfogadtassuk, és nemzetközi piacra tudjunk lépni nemzeti italunkkal.
Lovász Sándor, a Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny szervezője elmondta: a 2000-ben elindított versenysorozat 2012-re világkupává nőtte ki magát, az idén először rendezték meg a Pálinka-, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupát. Ebben az évben 10 ország 1120 mintája mérkőzött meg egymással.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

2018-01-26T22:29:14+01:00