Alaposan rácáfoltak a közmunkában dolgozókat övező negatív sztereotípiákra megyénk települései.
– Jöjjenek, kóstolják csak meg a toros káposztánkat, és közben nézzenek körbe minálunk! – invitált egy fiatal párt a kiállítópavilonjukba csütörtökön a nyírbogáti asszonyok egyike Nyíregyházán, a Continental Aréna (volt Buszacsa) parkolójában rendezett I. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásáron, s már szedte is a tányérokba a vitaminokban és húsban gazdag finomságot. Közben büszkén mutatott körbe a nagyközségben termett friss zöldségek, gyümölcsök színes kavalkádján, valamint a szintén helyben készített házi tésztákon, édes-savanyú befőtteken. (szon.hu)
Alaposan rácáfoltak a közmunkában dolgozókat övező negatív sztereotípiákra megyénk települései.
– Jöjjenek, kóstolják csak meg a toros káposztánkat, és közben nézzenek körbe minálunk! – invitált egy fiatal párt a kiállítópavilonjukba csütörtökön a nyírbogáti asszonyok egyike Nyíregyházán, a Continental Aréna (volt Buszacsa) parkolójában rendezett I. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásáron, s már szedte is a tányérokba a vitaminokban és húsban gazdag finomságot. Közben büszkén mutatott körbe a nagyközségben termett friss zöldségek, gyümölcsök színes kavalkádján, valamint a szintén helyben készített házi tésztákon, édes-savanyú befőtteken.
Bemutatták a falu kincseit
A nyírparasznyai stand előtt is ínycsiklandozó illatok fogadták az arra járókat, Jurkinya Miklósné és csapata lapcsánkát és lecsót készített a falu „kincseiből”. A közfoglalkoztatottak dolgos mindennapjairól nemcsak a nyers- és késztermékek, hanem fotók is meséltek.
Fehér Józsefné Anci néni keze alatt is égett a munka ottjártunkkor, igaz, ő nem sütött-főzött, hanem paszabi szőttest készített. – Tulipános, 30×70-es futót szövök éppen – válaszolt fel sem tett kérdésemre, majd elárulta: tizenéves korában leste el a szövés csínját-bínját az édesanyjától, mintegy 30 éve készít szebbnél szebb darabokat, jelenleg közmunkában. – Értékes, egyedi, minőségi darabokat készítek, tudásom legjavát nyújtva, de sajnos nincs nagy igény rájuk. Nem kérünk sokat egy-egy termékért, sokan mégis drágállják, amikor ajándékot, szuvenírt keresnek, s inkább beérik az akciós bolti tucatárukkal.
– De ennél is aggasztóbb az „utánpótlás” hiánya. A mai fiatalok azt sem tudják, mi fán terem a szövés, és nem is nagyon érdekli őket. Nem fogok örökké élni, ahogy a kortársaim sem, ki fogja továbbvinni ezt a tudást, örökséget? – tette fel a kérdést a paszabi asszony.
Ha nem is nagykövettel, de nagy kövekkel érkeztek a nyíregyházi Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárra az Ópályiban élő közfoglalkoztatottak: pavilonjuk előtt térkőbemutató fogadta az érdeklődőket. Ám nem ez volt az egyetlen helyi specialitásuk, a polcokon, asztalukon a helyi konyhán üvegekbe zárt lecsó-, bab- és káposztabefőttek kellették magukat a vásárlók előtt.
Ami pedig nem derült ki a közmunkások szerteágazó, értékteremtő munkáját bemutató képekből, azt érdeklődésünkre elmondta Pusztai Balázsné szervező. – Elkísért minket a vásárra Juhász Lajos is, aki profi kosárfonó, ő oktatja odahaza a közmunkásokat erre a mesterségre. A fiatalok szájtátva figyelték a bemutatóját, hogyan készül egy-egy kosár, amivel a nagymamájuk generációja a piacra jár, kihasználva az alkalmat, gyorsan megkínáltuk őket finom házi süteményekkel. (szon.hu)