Ma kezdődött Szatmárcsekén a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet idén a húsvéthoz igazítva rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.
Ma kezdődött Szatmárcsekén a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet idén a húsvéthoz igazítva rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.
A háromnapos gasztronómiai fesztivál a húsvéthoz kapcsolódó színes programokkal, hagyományőrző ételek versenyével, nyúlfogással, locsolkodással és egyházi ünnepségekkel egészül ki. A rendezvény nagyobb része azonban továbbra is a híres népi étel, a krumpliból készült cinke, valamint a többi hagyományos tájjellegű eledel elkészítéséről és kóstoltatásáról szól.
Szombat délelőtt kezdődött a cinkefőző verseny, amelyre eddig több mint tíz csapat jelezte részvételét Magyarország mellett Romániából, Ukrajnából és a szerbiai Vajdaságból. Vasárnap egyházi rendezvényekkel folytatódik a program, délután egy órától húsvéti főzőversenyt rendeznek a Kölcsey Ferenc Kulturális Központ parkjában.
A gyerekeket hagyományőrző húsvéti játszóház, a felnőtteket táncház várja, de díjazzák majd a Húsvéti szokások, hagyományok Magyarországon című pályázatra érkezett alkotások – hímes tojások, rajzok és versek – legjobbjait is. Este nyolc órától bált rendeznek, amelyen megválasztják a bál szépét.
A hétfőt a locsolkodásnak szentelik Szatmárcsekén is: a Nyitott porta program keretében – “locsolkodó lap” váltása ellenében – a bátrabb fiúk és férfiak kölnivízzel öntözhetik meg a község asszonyait és lányait. A Szatmári Fogadóban húsvéti hagyományőrző programot tartanak, lesz húsvéti nyúlfogó verseny, hímestojásfestés, állatsimogatás az udvaron és számos húsvéti népi játékot is kipróbálhatnak a gyerekek